MIC / BALLADE

 

Lillestrøm Jazzklubb best på Østlandet

31.01.2005

Lørdag mottok Lillestrøm Jazzklubb prisen for årets jazzklubb på østlandet. Prisen deles ut årlig av Østnorsk Jazzsenter, som begrunnet årets tildeling med klubbens store spennvidde, høye kunstneriske kvalitet og godt besøkte arrangementer.

Hilde Louise Asbjørnsen, 2004 (275x509)

Styreleder i Østnorsk jazzsenter, Ottar Gjerde, ga lørdag 29.januar prisen på 10.000 kroner til Lillestrøm Jazzklubb. Tildelingen fant sted på Fagerborg Hotell, i forbindelse med klubbens 7-årsjubileum.

Østnorsk jazzsenter organiserer 30 jazzklubber i de åtte Østlands-fylkene, og antallet klubber øker hvert år. Både publikum i regionen og landets utøvende musikere kan glede seg over at det stadig vokser til flere gode formidlingsarenaer for jazz og improvisert musikk.

Årlig leverer klubbnettverket på Østlandet noe over 800 konserter for om lag 80.000 publikummere (tall fra 2003).

I all hovedsak er det frivillig dugnadsarbeid som muliggjør disse konsertene, og Østnorsk jazzsenter ønsker med prisen Årets Jazzklubb på Østlandet å gi en stor takk til noen av de som i år etter år legger ned mange hundretalls arbeidstimer i å tilby Østlandets innbyggere gode konsertopplevelser.

Og i år var det altså Lillestrøm Jazzklubb som stakk av med seieren.

Etter en lang pause fra 1980-tallet ble Lillestrøm Jazzklubb revitalisert i 1998, og suksessen var et faktum fra dag én. Hver lørdag arrangerer klubben jazzkafeer, i tillegg til at de har et meget godt samarbeid med Lillestrøm Kultursenter, hvor de jevnlig arrangerer samarbeidskonserter med større nasjonale og internasjonale artister.

Med sine 500 medlemmer har dessuten Lillestrøm jazzklubb det høyeste antall medlemmer blant alle klubbene på Østlandet.

Årlig presenterer klubben cirka 50 konserter, og programmet holder i følge juryens begrunneløse "høy kunstnerisk kvalitet i tillegg til at den musikalske spennvidden er stor".

Gjennom et publikumsbesøk på mer enn 5.000 hvert år har Lillestrøm Jazzklubb vist at de er en sentral bidragsyter til det lokale kulturmiljøet, noe også Skedsmo kommune har slått fast gjennom tildelingen av Kulturprisen 2003.

Juryen uttaler videre:

"Lillestrøm Jazzklubb har gjennom flere års arbeid etablert seg som en viktig arena for utviklingen av det lokale musikkmiljøet gjennom egne UngJazz-kvelder for og med ungdom, og gjennom seminarer med profesjonelle instruktører samt utdeling av en årlig UngJazz-pris til lokale musikktalenter.

Inspirert av New Orleans' Mardi Gras-karneval arrangerer Lillestrøm jazzklubb årlig Delta Jazz - et heldags utendørsarrangement med gla'jazz både til lands og til vanns. Delta Jazz inneholder både gateparade, barnekarneval, elvebåt-konserter og "Marching Bands"-seminarer for de lokale skolekorpsene."

Ytterligere historikk og informasjon om Lillestrøm jazzklubb finnes på www.lillestrom.jazzklubb.no. Østnorsk jazzsenter har tidligere delt ut prisen Årets Jazzklubb på Østlandet til: 2000: Urijazz (Tønsberg), 2001: Kampenjazz (Oslo), 2002: Hadeland Jazzforum, 2003: Grenland jazzforum.

 

Tekst: Knut Steen