Jazzmusikeren, komponisten og arrangøren Harald Gundhus er død, 65 år gammel.

Tenorsaksofonisten Harald Gundhus brukte hele sitt liv på å komme under huden på bop'en. Fra begynnelsen av 60-tallet jobbet han på den Skandinaviske og Europeiske jazzscenen, ja sågar også i Chile ! Opprinnelig var han klassisk utdannet fløytist, men siden 1985 viet han det meste av tiden til jazz i tillegg til å komponere og arrangere musikk. I 1988 knyttet han nære kontakter til tsjekkisk jazzmiljø, han spilte med Jazznost Orchestra i Kongsberg 1988, var solist med Gustav Broms storband 1988 og 93, spilte inn platene "Jazznost" 1989 og "While my Lady sleeps" med Benny Bailey 1990, var solist med Praha Radios storband 1992 og gjorde sin egen LP "Bohemian Nights" med tsjekkiske musikere 1992-93. Harald var tro mot sin musikalske arv, derfor fikk hans siste CD også tittelen "Don't drop the bop". Begge disse CD'ene har mottatt rosende omtale både i USA og Europa. Blant de som har påvirket ham mest er John Coltrane, Dexter Gordon, Sonny Stitt og Sonny Rollins. I tillegg studerte Gundhus saksofon hos George Coleman (The Miles Davis Quintet) og Frank Wess (The Basie Band) i New York.

Gundhus var født og oppvokst i Hønefoss. Han spilte først altsaksofon, kom tidlig med i jazzmiljøet og deltok blant annet i jazzamatørenes NM i 1960. Året etter ledet han en egen kvartett ved den første Molde-festivalen og fikk publikumspris i NM i 1962. Gundhus hadde i flere år sitt virke i Hønefoss regionen. Han flyttet til Oslo i 1983 og var i mange år frilansmedarbeider med jazzprogram i NRK Radio. Vårt eget lokale orkester Østnes Oldtimers fikk på denne tiden god kontakt med Gundhus, noe som resulterte i ca. 30 direkte sendinger på radioen og flere flotte konserter med han som solist senere.

Det mange kanskje ikke er klar over er at Harald Gundhus var "lekeonkel" i en utrolig suksessfull fast programpost i Lørdagsbarnetimen på NRK Radio på sytti og åttitallet som resulterte i en av de mest kultforklarte, etterspurte og legendariske barneplatene på den tiden der små barn lekte med rim og regler og sang med et stjerneband av norske jazzmusikere. Alt var bare improvisasjon og kompromissløs moro, noe som fikk barn i alle barnehager til å synge bl.a. "rock 'n' roll, fiskeboll, kjøttkaker og fårikål", og de fleste foreldre til å synge med. I 2005 ble de to platene som ble laget samlet på cd'en ”Syng, Klapp og Swing” ! Flere har påstått at denne bør være obligatorisk i enhver barnehage rundt om, og en bedre inngangsport til jazzens verden skal en lete lenge etter.

Harald Gundhus flyttet til Kragerø i 1997, men var fortsatt aktiv i jazzmiljøet med konserter og plateutgivelser helt til det siste. Lillestrøm Jazzklubb fikk et nært og godt forhold til Harald og han var jevnlig å høre på jazzkafeene på Fagerborg. I 2006 gjorde han sin barneforestilling  ”Syng, Klapp og Swing”  både under Byfesten i Lillestrøm og Kulturfestival for barn og ungdom i Skedsmo.

Med Harald Gundhus bortgang har norsk jazz mistet en betydningsfull musiker og både blant musiker kollegaer, i jazzklubbene og i festivalmiljøet vil han bli dypt savnet for sine swingende toner, tørrvittige humor og store engasjement.

 

Odd H. Brubak

Leder i Lillestrøm Jazzklubb