LILLESTRØM JAZZKLUBB

 

PLUKK 
JAZZNYHETER PÅ ENGELSK FRA HELE VERDEN OPPDATERES 24 TIMER I DØGNET

OG HER ER MER JAZZPLUKK FRA NÆR OG FJÆRN

Her er også en veldig interessant og historierik omtale av PETE BROWN som bl.a. forteller at det en gang i femtiårene skjedde en stor begivenhet i norsk musikkhistorie hjemme hos Per Asplin: Ella Fitzgerald, Oscar Peterson og Dizzie Gillespie spilte, og Pete Brown jammet sammen med dem ! Det må virkelig ha vært en uforglemmelig opplevelse for alle som var til stede ! Her er litt mere info vi la ut om dette på vår FB side/gruppe 22.11.20; klikk her

Jazzmusikeren Pete Brown (slagverk) og stesøsteren Josefa (kallenavn Jossie) Pollard (sanger og skuespiller). Her er litt mere info vi la ut om disse to artistene på vår FB side/gruppe 22.11.20; klikk her  

Trommeslageren og orkesterlederen PETE BROWN, et swingende midtpunkt i den norke jazzeliten gjennom mange år, gir ut Jubileums-CD i anledning sin 80-års dag (!) og vi knytter musikalske bånd. Han har jammet med selveste Louis Armstrong og ekstra artig for oss lokal patrioter; han var bosatt i Lillestrøm noen år etter krigen ! Vi solgte masse CD’er og skrev at dette var noe alle jazzinteresserte på Romerike burde skaffe seg, men også en jazzhistorisk godbit for alle andre !
Pete Brown var på dette tidspunktet bosatt på Røres og sviktende helse gjorde at vi ikke klarte å få han til Lillestrøm.
Les hele innlegget på FB, klikk her

Saksofonisten, fløytisten, klarinettisten, orkesterlederen, arrangøren, komponisten osv osv – selve nestoren blant våre studiomusikere, Arild Stav – har jobbet som profesjonell musiker siden 1978, og har deltatt på mer enn 300 innspillinger!

Vi gratulerer Arild Stav med en høyst fortjent pris for sin årelange innsats som en meget dyktig studiomusiker !

Rolf Gammleng-prisen utdelt for 32. gang

Fond for utøvende kunstneres ærespriser for fortjenstfull medvirkning ved gramofoninnspillinger eller i sceniske forestillinger, Rolf Gammleng-prisen, ble mandag 4. november utdelt under en tilstelning på Hotel Continental i Oslo. Prisen ble delt ut første gang i 1982, ved fondets 25-års jubileum, og fikk navn etter mannen som i sin tid fikk æren for å få opprettet Fond for utøvende kunstnere. Prisen har blitt delt ut hvert år siden.
 
Studiomusikerprisene
Fond for utøvende kunstnere har alltid hatt et godt øye til den yrkesgruppen som kanskje ikke synes så godt, men som kan utgjøre en stor forskjell for en innspilling. Norge er velsignet med en lang rekke meget dyktige musikere og korister, som uten forutgående øvelser kan stille i studio og legge på de nydeligste harmonier, triller og stemmer. Vi snakker om musikere som kan ha deltatt på flere hundre innspillinger. Vi snakker om studiomusikerne.

Les mer her

Årets Storbandpris tildelt Romerike Storbandfestival hvor selvsagt Jazzklubben er medarrangør !
Festivalsjef Morten Tørmoen (til venstre) mottar prisen av Espen Riktor fra Norsk jazzforums fagutvalg for storband (foto: Harald Opheim)
Les mer, klikk her

Hør opptak på NRK P2, klikk her

Klikk her for å gå til NRK - Jazz

Jazzmusikeren Frode Thingnæs er død, 72 år gammel.

- Som jazztrombonist vet jeg ingen som har gjort ham rangen stridig de siste 50 årene, har NRKs jazzekspert Jan Ditlev Hansen sagt om ham.

I 1970 fikk han norsk jazz høyeste utmerkelse, Buddy-statutten, og i 1999 ble han tildelt Kongens fortjenestemedaje i gull for sine 30 år i Kampen Janitsjar. Han har vunnet Spellemannspriseni jazzklassen og var æresborger av New Orleans.

Han bidro til musikk i rockegruppa Popol Ace, og samarbeidetmed artister som Wenche Myhre, Lill Lindfors og Svante Thureson og tekstforfattere som Einar Schanke, Alfred Næss og Yngvar Numme. Som komponist er han bl.a. kjent for "Wheels" og Flåklypaballetten på Den Norske Opera.Han plate-debuterte i 1963 og ga ut flere plater under eget navn i tillegg til å delta på en rekke andre utgivelser med bl.a.Egil Kapstad, Terje Rypdal, Laila Dalseth, Espen Rud, Bjørn Alterhaug og Per Husby.
Mesteparten av sitt yrkesaktive liv har Frode Thingnæs tilbrakt i Forsvarets Stabsmusikk. Han var ansatt som major i Forsvaret og var musikkinspektør for alle forsvarets profesjonelle orkestre i Norge. Han hadde ansvaret for Norsk Militær Tatoo, et gigantarrangement, som trekker deltagere og publikum i tusenvis fra hele verden til Spektrum annethvert år. Frode Thingnæs var med å starte arrangementet i 1994. Det var det samme året han og Egil Monn- Iversen i fellesskap hadde det musikalske ansvaret for åpnings- og avslutningsseremoniene under Vinter-OL på Lillehammer.

Les mer på engelsk, klikk her.

"Uncle Lionel" har gått bort
En av New Orleans mange kulturpersonligheter har gått bort, nemlig jazz og blues mannen Lionel Batiste, best kjent som "Uncle Lionel". Han vokste opp i Faubourg Treme og begynte å spille bass tromme som elveåring. Han var født 1. februar 1931 som en av seksten barn av en smed. Tidlig valgte han å spille ulike perkusjonsinstrumenter og som tenåring deltok han blant annet i The 6th Ward Dirty Dozen Kazoo Band. I det velkjente Treme Brass Band, deltok han i over 20 år som sanger, seremonimester og basstromme-slager. Onkel Lionel var en høyt elsket og godt likt personlighet. En kvinners favoritt, alltid elegant kledd. En gang tjente han til livets opphold som skredder. Til minne om Treme selges det en poster av han, se www.treme2012.com.

Lillestrøm Jazzklubb hadde gleden av å ha besøk av Lionel ved flere anledninger sammen med Ytre Suløen Jassband. Flere av klubbens medlemmer har også hatt det
privilegium å treffe Lionel i New Orleans, bl.a. på den norske sjømannskirken.
I Norge ble Lionel best kjent som frontfigur i gateparaden under Molde Jazzfestival i en årrekke. Meningen var at han også i år skulle ha ledet denne paraden. Også  i tv-serien "Treme" har mange seere stiftet bekjentskap med denne fargerike personen som vil bli dypt savnet.

www.madeincorea.no

Klikk her for større bilde !

 

MADE IN COREA HYLLES AV SITT STORE IDOL CHICK COREA !

Made In Corea er en lokal jazzkvartett bestående av fire unge musikere som utelukkende spiller musikk av den amerikanske jazzpianisten og komponisten Chick Corea. Bandet hadde sin første store konsert under Byfesten i Lillestrøm i 2002 i regi av Lillestrøm Jazzklubbb. Bandet ble engasjert til hele åtte konserter under Kongsberg Jazzfestival 2003, og den foreløpige toppen ble nådd samme sted i 2005 da bandet fikk spille med selveste idolet Chick Corea !
I forbindelse med deres 10-års jubileum og festivalfeiring hyller Chick Corea bandet på sin egen hjemmeside ! Sjekk ut
"C
hick Celebrates 10 Years of 'Made in Corea" her og se og ikke minst hør det det råe videoopptaket som er lagt ut på YouTube.  

    Video opptaket kan du også se ved å klikke på logoen her !

 


www.jazzradio.no

 Norges nye jazzradiostasjon på internett med base i Lillestrøm finner du på
www.jazzradio.no 
Her kan du høre god og variert jazz hele døgnet. Om du liker moderne jazz, tradjazz eller jazzen mellom disse ytterpunktene, så skal du finne den i løpet av et døgn på
www.jazzradio.no
Initiativtageren til denne satsingen er
Ola Kopperud, som var programredaktør i Jazzradioen fra 1997 til 2007.

Klikk her for å gå til NRK - Jazz

Gerhard Aspheim - den siste entusiast

Høvdingen er gått bort. Gerhard Aspheim døde 21.11.2009, 79 år gammel. Men Orkesteret Aspheim Oldtimers fortsetter videre i hans ånd med god gammeldags New Orleans jazz. At bandet bærer Aspheim sitt navn, er ingen tilfeldighet. Da Gerhard tok initiativet i 1979, var han allerede en voksen mann med utrolig karisma og hjerte for vår jazz. Større entusiast for gammeljazzen i Norge fantes knapt. Han har siden han begynte i Dixie Serenaders og senere startet Big Chief Jazzband tidlig på 50-tallet, holdt tusenvis av jazzforedrag. Han fikk sitt trofaste publikum for 60 år siden og de lyttet med stor interesse enten han spilte eller kåserte om Louis Armstrong, Sidney Bechet eller Jack Teagarden, som var hans store favoritter.

Link til nekrolog fra NRK: http://www.nrk.no/kanal/nrk_jazz/1.6883645


BUZZLE.COM

By Kulbhushaan Raghuvanshi
Published: 1/11/2011

Enig eller ikke, bra album er det uansett !

Best Jazz Albums of All Time

Its always said that men who listen to jazz music are often called as classy men. This is not entirely wrong, if you haven't ever heard of the best jazz albums, I recommend you start with the below given names.

 1. The Shape of Jazz to Come ~ Ornette Coleman
 2. In My Element ~ Robert Glasper
 3. Ella and Louis ~ Ella Fitzgerald / Louis Armstrong
 4. Chet Baker Sings ~ Chet Baker
 5. The Oscar Peterson Trio at the Stratford Shakespearean Festival ~ Oscar Peterson
 6. Moanin’ ~ Art Blakey and the Jazz Messengers
 7. Go ~ Dexter Gordon
 8. Charlie Parker With Strings ~ Charlie Parker
 9. Straight Ahead ~ Abbey Lincoln
 10. A Night at the Village Vanguard ~ Sonny Rollins
 11. Jazz Impressions of Black Orpheus ~ Vince Guaraldi Trio
 12. Black Codes (From The Underground) ~ Wynton Marsalis
 13. One Night Stand – The Town Hall Concert 1947 ~ Sarah Vaughn / Lester Young
 14. Afternoon in Paris ~ Stephane Grappelli
 15. The Great Summit ~ Louis Armstrong & Duke Ellington
 16. Art Pepper Meets The Rhythm Section ~ Art Pepper
 17. Husky ~ Skerik’s Syncopated Taint Septet
 18. Sax Pax for a Sax ~ Moondog
 19. Gershwin Plays Rhapsody in Blue ~ George Gershwin
 20. Don't Go To Strangers ~ Elta Jone

Les mere her

OHB

 

 

Første jazzmusiker i Norge på sokkel

Avduking av tidligere jazzmusiker Eivind H. Solbergs byste på Colosseum torg i Oslo

Dette er den første jazzmusikeren i Norge som havner på sokkel. Kunstneren som har laget bysten er Guro Berge (bilde t.v), født og oppvokst i Nittedal. Hun er utdannet på Statens kunst og håndverksskole og er i dag bosatt i Oslo. Valget av skulptør er ikke helt tilfeldig, hun er nemlig datter av pianisten i Big Chief gjennom mange år, Arild Berger.  

Tirsdag 08.september 2009 kl.13.00 ble bysten av tidligere jazz-trompetist Eivind H. Solberg avduket på Colosseum torg på Majorstua i Oslo. Seremonien startet med en kort velkomst av Peter T. Malling, styrer og eier av jazzradioen, hvoretter selve avdukingen ble foretatt av tidligere ordfører Per Ditlev Simonsen. Friends of Big Chief stilte selvsagt opp, de gjenvær-ende medlemmene i dette legendariske orkesteret. Og det samme gjorde selvsagt også Guro Berge, kunstneren som har laget bysten. Det høstet veldig mange rosende ord til en stolt og rørt skulptør og alle de frammøtte var skjønt enige om at dette var som å se Eivind H. Solberg i live.

Kunstverket er altså et portrett av jazzmusikeren Eivind H. Solberg - uløselig knyttet til landets kanskje mest kjente jazzorkester gjennom tidene, Big Chief Jazzband. En plassering på Colosseum torg er av særlig betydning i denne sammenheng, for det var på Majorstua, nærmere bestemt i Majorstuhuset, at Big Chief startet sin eventyrlige historie i 1952 (bl.a ofte engasjert av kongehuset ved spesielle anledninger). Bandet ble oppløst i og med at Solberg døde i 2008 - etter å ha holdt det gående sammenhengende i 56 år. Eivind Solberg har betydd mye for veldig mange mennesker i alle årene han og orkesteret har holdt på med sin dixieland musikk. Eivind var da også utnevnt til æresborger av New Orleans .

Bysten av reist av venner og jazzradioen til medlem nr.1 i jazzradioens venner. Foruten en inngravert trompet i gull er det også to bilder av orkesteret på sokkelen som viser orginalbesetningen fra starten i 1952 og besetningen fra 50-års jubileet.

 

Klikk her for å gå til NRK - Jazz

Big Chief trompetisten
Eivind Solberg er død,
74 år gammel

Det er med stor sorg vi mottok meldingen onsdag 19. mars at en av norges mest betydningsfulle jazzmusikere ikke lenger er blant oss. Eivind Solberg var uløselig knyttet til oppblomstringen av dixieland jazzen i Norge rundt 1950, og mer spesifikt til The Big Chief Jazzband. Solberg deltok i orkesteret New Orleans Hot Dogs fra 1950-51, og sent i 1951 ble så første utgave av Big Chief dannet. Orkesteret hadde sin grunnstamme i tenåringsmusikere fra Berg skole i Oslo, og de holdt sin første offentlige konsert i Ingeniørenes Hus i Oslo 26. mars 1952. Orkesteret har dermed kunnet smykke seg med tittelen "verdens eldste aktive jazzorkester". Etter bassisten Bjørn Pedersens bortgang i desember 2007 var det bare Solberg igjen av originalbesetningen.
Solbergs navn har også vært nært knyttet til promoter- og klubbvirksomhet. The Big Chief Jazzklubb, som orkesteret startet i Oslo allerede i 1953, var kanskje landets viktigste scene for tradisjonell jazz gjennom hele 1950-tallet, og klubben arrangerte også større konserter med norske og utenlandske solister. Med Solberg som sentral organisator sto også Big Chief bak Oslo-klubber som Kunstnerkroa (1957-59), Metropol Jazzsenter (1959-65) og Down Town Key Club (1965-86).
Sammen med resten av orkesteret har Solberg blitt utnevnt til æresborger av New Orleans, og han mottok i 2003 Ildsjelprisen fra Selskapet for Norges Vel.

Klikk her for å gå til NRK - Jazz

Ungt norsk klarinett-talent til Berklee
Av 20 000 søkere er Felix Peikli en av 10 som har blitt tildelt fullt 4-årig stipend til den berømte jazzskolen i USA !
Den nå 17-årige klarinettisten Felix Peikli vakte oppsikt i fjor da han med finger-rapp swingjazz i beste Goodman-stil vant Nasjonalt Drømmestipend i NRK’s ”Godt musikkår”, og dessuten kom på fjerdeplass i ”Kjempesjansen”. Felix spilte forøvrig i jazzklubbens regi i februar tidligere i år.
I sommer var han på 5 ukers sommerkurs ved Berklee College of Music, og fikk etter prøvespill der fullt scholarship som dekker 4 års studier ved den berømte jazz-skolen i Boston. Felix starter USA-studiene høsten 2008.

Klikk her for å gå til NRK - Jazz

JAZZ


Redaksjonen bak NRKs nye jazztilbud (foto: NRK)

Her finner du NRK JAZZ på nett: www.nrk.no/jazz
NRK Jazz sendes også på DAB, hver natt kl. 00.05-06.00 

NRK har startet 24-timers jazzkanal

Endelig kan vi tilby en kanal som spiller jazz døgnet rundt, sier NRKs jazzveteran Erling Wicklund. Mandag 3. september lanserte NRK sin nye nettradiokanal NRK JAZZ. Samtidig lanseres nettstedet med samme navn. Wicklund er spesielt stolt av profilen på den nye jazzkanalen.
- Vi ønsker å tegne et nytt jazzens verdensbilde, med norsk jazz i sentrum. Det betyr at vi spiller mye norsk, nordisk og europeisk jazz i tillegg til den amerikanske. Vi vil også formidle jazz fra Latin-Amerika, Afrika, Asia og resten av verden.
I vår nettradio får du jazz i alle fasonger – fra det tradisjonelle til det eksperimentelle, fra de store klassikerne til det nyeste nye. Musikken skifter gjennom hele døgnet. Fra den svingende frokostblandingen, via vill avantgarde og dansbar jazz på kveldstid, fram til vi tar det hele ned med nattjazzen.

LES MER, KLIKK HER

Jazzmusikeren, komponisten og arrangøren
Harald Gundhus er død, 65 år gammel

Tenorsaksofonisten Harald Gundhus brukte hele sitt liv på å komme under huden på bop'en. Fra begynnelsen av 60-tallet jobbet han på den Skandinaviske og Europeiske jazzscenen, ja sågar også i Chile ! Opprinnelig var han klassisk utdannet fløytist, men siden 1985 viet han det meste av tiden til jazz i tillegg til å komponere og arrangere musikk. Harald var tro mot sin musikalske arv, derfor fikk hans siste CD også tittelen "Don't drop the bop"
Lillestrøm Jazzklubb fikk et nært og godt forhold til Harald og han var jevnlig å høre på jazzkafeene på Fagerborg. I 2006 gjorde han sin barneforestilling  ”Syng, Klapp og Swing”  både under Byfesten i Lillestrøm og Kulturfestival for barn og ungdom i Skedsmo.
Med Harald Gundhus bortgang har norsk jazz mistet en betydningsfull musiker og både blant musiker kollegaer, i jazzklubbene og i festivalmiljøet vil han bli dypt savnet for sine swingende toner, tørrvittige humor og store engasjement.

Klikk her for å gå til NRK - Jazz

Hallgeir Pedersen fikk den tiende Stubøprisen
på Festspillene
i Nord-Norge

 
Stubøprisen deles ut hvert annet år og er nordnorsk jazz sin høyeste utmerkelse. Den består av et stipend på 15 000 kroner. Idéen bak Thorgeir Stubøs minnefond er å hedre en stor jazzmusiker og samtidig stimulere nordnorsk kultur.
Styret for Thorgeir Stubøs minnefond har følgende begrunnelse:
”Stubøprisen 2007 tildeles gitaristen Hallgeir Pedersen. Han er oppvokst i Øksfjord i Finnmark ed foreldre i fiskeindustrien, og er kjent for sin stående replikk: ”Det e æ som e jazzmiljøet i Øksfjord”. Dette sier sitt om en hypermusikalsk ungdoms ensomme utvikling fra 6-årig Elvis-fan via Kiss, Jimi Hendrix og Gary Moore til Bach og Robert Normann, Kenny Burrell og Thorgeir Stubø.
Hallgeir Pedersen er 34 år. Han bor i Alta, og ser ikke avstanden til mer sentrale jazzmiljøer som noen problem.
Hallgeir spilte første gang i Lillestrøm i 2002, og har stadig vendt tilbake med forskjellige konstellasjoner. Siste gangen kom han også med følgende utsagn; - Jazzklubben med de hyggelige formiddagskonsertene på Fagerborg hotell har i en årrekke vist seg og være en levedyktig, seriøs og pålitelig sådan, og med et særdeles godt rykte på seg. Den er i sin helhet drevet av entusiaster, med leder Odd Brubak i spissen som utvilsomt har et hjerte som banker for jazzen, forteller gitaristen.
Hallgeir synes at dette er en kjærkommen "rute" å ta for band fra hele landet. Han mener at siden at musikerne kommer tilbake år etter år er dette et kvalitetsstempel for klubben.
 

T

H

E

 

J

A

Z

Z

Her er tidenes beste jazzlåter

Miles Davis topper britisk kåring

Den britiske radiostasjonen The Jazz har invitert sine lyttere til å kåre tidenes beste jazzlåt. Til topps på listen går Miles Davis og hans låt «So What» fra 1959-albumet «Kind of Blue». Davis hadde med seg kjente jazzartister som John Coltrane og Bill Evans på det legendariske albumet. Miles Davis døde i 1991, han ble introdusert i Rock and Roll Hall of Fame i 2006.
Den yngste musikeren og samtidig den eneste aktive artisten på listen ble britiske Jamie Cullum.

Dette er topp ti-listen til The Jazz:

1. Miles Davis - So What
2. Dave Brubeck - Take Five
3. Louis Armstrong - West End Blues
4. John Coltrane - A Love Supreme
5. Miles Davis - All Blues
6. John Coltrane - My Favourite Things
7. Weather Report - Birdland
8. Jamie Cullum - Twentysomething
9. Duke Ellington - Take The 'A' Train
10. Miles Davis - Blue In Green

Klassiske jazzkutt for mobil

Blue Note Records, plateselskapet for jazz artister som Miles Davis, Thelonious Monk, Art Blakey and Chet Baker, har begynt å frigi opptak fra sin rikholdige samling til bruk på mobil telefoner.
Utvalget er fra EMI Music med labelen "The Best of Blue Tones" og består foreløpig av kutt fra 24 jazz tracks, inkludert Blakey's Dat Dere, Baker's My Funny Valentine, Monk's Straight No Chaser og Davis's Move.
Til å begynne med vil sporene bli tilbudt gjennom mobiloperatører i USA, men vil bli tilgjengelig hos internasjonale mobil operatører etter hvert. Blue Note planlegger å frigi flere mobile temaer fra andre opptak i fremtiden.

DN

Ny svensk jazzlegende død

Svenskenes store jazzmann, Putte Wickman, er død.

Wickman ble 81 år gammel. Ifølge avisen Dagens Nyheter, som betegner ham som en av de viktigste skikkelser i den svenske jazzens gullalder, døde han etter lengre tids kamp mot kreft. Han markerte sin 80-årsdag i september i fjor med to fullsatte konserter i Stockholm, men ut over høsten måtte flere konserter avlyses.
I januar for et drøyt år siden spilte Putte Wickmann i Lillestrøm i regi av Jazzklubben og Kultursenteret. Bildet er tatt fra denne konserten.    

Jazz
 GRAMMY
 Winners
2006

Contemporary Jazz Instrumental Album:
 Pat Metheny - "The Way Up"
Jazz Vocal Album:
Dianne Reeves - "good night, and good luck."
Instrumental Solo:
Sonny Rollins - "Why Was I Born?"
Jazz Instrumental Album:
Wayne Shorter Quartet - "Beyond The Sound Barrier"
Large Jazz Ensemble Album:
Dave Holland Big Band - "Overtime"
Latin Jazz Album:
Eddie Palmieri - "Listen Here!"

For å se alle de nominere, klikk her...

Klikk her for å gå til NRK - Jazz

Arne Bendiksen med jazz plate ?

Da Arne Bendiksen slo gjennom i 1955 med ”Cowboy” jobbet han som jazzmusiker på si, og i sin tid ble han også kåret til landets beste jazzbassist. Så selv om han ikke er mest kjent for jazz, så er det helt klart en sjanger som betyr mye for ham. Etter 50 år med visesang og cowboymusikk har han som et siktemål å få ut en jazzplate neste år da han fyller 80 år. Les mer her....

"ÅRETS UTMERKELSE
PÅ ROMERIKE" !

Klikk her !
 

"Østnorsk jazzsenter kåret Lillestrøm Jazzklubb, ved tidligere og nåværende ledere Turid Lisbeth Nygård og Odd H. Brubak, som Østlandets beste. I begrunnelsen for jazzklubbprisen pekes det på at Lillestrøm-klubben har det høyeste antall medlemmer av alle klubbene i distriktet. Årlig presenteres 50 konserter, med et publikum på over 5.000".

HOLDER BÅDE TIL 13. DAG OG 20. DAG JUL !

Ribba og medisterkakene er fortært, akevitten likeså. Pakkene er åpnet og det er på tide å jazze ned julestemningen en aldri så liten tanke. Diana Krall serverer klassiske julesvisker på «Christmas Songs» og gjør det på en fortreffelig måte. Verdens mestselgende jazzartist har nok en gang levert en produksjon av ypperste kvalitet. Storbandfølelsen ivaretas på framifrå vis av the Clayton/Hamilton Jazz Orchestra og sounden er ikke ulik det Count Basie og Tommy Dorsey var eksponenter for på 40- og 50-tallet. Låtvalget er akkurat så tradisjonelt som man kan forvente. Verve Music har lagt hennes "Jingle Bells" video tilgjengelig på Internet. Så er du fremdeles ikke lei av jula, ta en kikk her :
Windows Media * Real Player * Quicktime

Klikk her for å gå til NRK - Jazz

Pris til Zetterlund

Monica Zetterlund var en av Nordens fremste jazzsangere. Et halvt år etter sin død får hun nå en stor svensk jazzpris. Prisen deles ut av Kungliga Musikaliska Akademien og er på 100.000 kroner. I begrunnelsen for at Zetterlund blir tildelt prisen seks måneder etter sin død, skriver Akademien at den kommer ”som en självklar uppskattning av ett exceptionellt konstnärskap”.
67-årige Monica Zetterlund omkom i mai da det brøt ut brann i hennes hjem i Stockholm. De seneste årene hadde Zetterlund vært sterkt handikappet på grunn av en vridning i ryggraden, og hun hadde lenge vært avhengig av rullestol. Rullestolen ble funnet ved siden av den forbrente sengen, hvor hun ble funnet kraftig forbrent. Monica Zetterlund var en av Sveriges mest betydningsfulle jazzartister, og hun oppnådde også stor internasjonal berømmelse.

Lover jazzfestival

Det blir kanskje ikke i selve New Orleans, men jazzfestivalen byen er så kjent for, vil gå av stabelen også neste år, tross orkanen Katrinas herjinger, lover festivalsjef Quint Davis. 
- Det vil bli en jazzfestival i 2006. Det vil bli i Louisiana og det vil være så nær New Orleans som vi kan få til, sier Davis til lokalavisen Times-Picayune.
 - Vi vet ikke når, vi vet ikke hvor, vi vet ikke hva slags format det blir, sa Davis, men la til: - Vi vil arrangere jazzfestivalen i 2006, uansett hva det måtte koste.
Arrangørene håper på å få til en tidagers festival i slutten av april og begynnelsen av mai som planlagt. Festivalen har vært holdt årlig siden 1970 i byen som er verdensberømt for sitt musikk liv.

Klikk her for å gå til NRK - Jazz

Nyhetsbyrået
AP

Bill Clinton med plate !

Eks-president Bill Clinton vil vise sine musikalske preferanser, gjennom å gi ut et samlealbum med sine musikalske favoritter. I september kommer nemlig «The Bill Clinton Collection: Selections from the Clinton Music Room» - den første i det som skal være en serie av samleplater, der Clinton velger sine favorittlåter. Blant de bekreftede låtene er «Harlem Nocturne» av David Sandborn, «My One and Only Love» med John Coltrane, «Summertime» med Zoot Sims, «I Wish I Knew How It Would Feel to Be Free» av Nina Simone og «Chelsea Morning» av Judy Collins.


LES MER I 
Klikk her !

FESTIVALSOMMER !

Selv om det har vært sommerferie, ble det mye bra jazz og musikere på jazzklubbens leder i løpet av sommeren;
Copenhagen Jazzfestival,
   med bl.a. Joe Lovano/Hank Jones Quartet
Kongsberg Jazzfestival,
   med bl.a. Made in Corea og Chick Corea
Jazz a Juan (Antibes),
   med bl.a. Keith Jarreth og Sonny Rollins
Nice Jazzfestival,
   med bl.a. Rigmor Gustavson og Madeleine Peyroux
Sildajazz,
   med bl.a.
Al Jarreau og selvsagt Oslo Jazzfestival !

Klikk her for å gå til NRK - Jazz

Svensk jazzlegende død

Sveriges ukronede boogie woogie-konge, Charlie Norman, er død etter lengre tids sykdom. Norman, som ble nær 85 år gammel, TV-debuterte da han i 1947 spilte med Edith Piaf i Paris. Han ble etterhvert en av Sveriges mest populære jazzmusikere.

Klikk på logo !
Klikk her for større bilde !

Klikk her for større bilde !

Mestermøtet !

Jubelen ville ingen ende ta i den glohete Smeltehytta under jazzfestivalen i Kongsberg i år. På scenen sto Made in Corea og ved pianoet satt mesteren selv, Chick Corea.
Les omtale ved å klikke på logo; 

MADE

IN

COREA


Lokal jazzkvartett bestående av fire unge musikere som utelukkende spiller musikk av den amerikanske jazzpianisten og komponisten Chick Corea (t.v.) 
http://www.madeincorea.no


Bandet hadde sin første store konsert under Byfesten i Lillestrøm i 2002. Bandet ble engasjert til hele åtte konserter under Kongsberg Jazzfestival 2003, og den foreløpige toppen ble nådd i oktober 2004, da bandet arrangerte ”A Grand Tribute to Chick Corea” for et utvidet, håndplukket orkester i Lillestrøm Kultursenter til terningkast 6 i Romerikes Blad. Nå er de igjen invitert tilbake til Kongsberg Jazzfestival på samme tid som Chick Corea selv er gjest. Les omtale ved å klikke på logo; 

RB
ROMERIKES BLAD

KLIKK HER !

Samlebandet - klikk her for større bilde
Den danske komponisten og storbandlederen Lars Møller og Samlebandet på Blå i Oslo

"Sprell levende legender"

For 25 år satte Lillestrøm Samleband en standard på storband-kartet som ga dem spillejobber både under Kongsberg Jazzfestival og Nattjazzen i Bergen. Bandet ble startet i 1976 av senere Bjelleklang-sanger Jon Haaland, da under navnet Jon Haaland storband. To år etter ble navnet endret til Lillestrøm Samleband. I dag er fem av bandets 17 musikere fra Lillestrøm, og de nøyer seg med navnet Samlebandet. Nå har de samlet seg for diverse konserter og NRK-opptak.

Nora Brockstedt: As Time Goes By

Nora Brockstedt er godt inne i sitt 82. år og når hun har vært en jazzsanger i sjel og sinn siden 1942, er det vel ikke å ta for hardt i å påstå at det var på høy tid med hennes jazzdebut på CD-fronten. I følge Brockstedt er dette det lengste musikalske svangerskapet i historia og som et resultat av stor omsorg for det kommende barnet har det da også blitt usedvanlig velskapt. Bedre seint enn aldri har vel aldri passa bedre enn akkurat her.

Mer informasjon om Karin Krog finner du på www.karinkrog.no.

Karin Krog dekorert med St. Olavs Orden

Overrekkelsen fant sted på Oslo Nye Teater. Karin Krog ble dekorert med Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for hennes innsats for norsk og internasjonal jazz. Hun har i mange tiår utmerket seg som foregangskvinne og som forbilde for jazzmusikere både i Norge og internasjonalt.
Karin Krog var den første norske artisten som fikk utgi på den prestisjefylte jazzetiketten Verve, og har gjennom en lang og innholdsrik karriere samarbeidet med en rekke ledende navn, både her hjemme og internasjonalt. Hun debuterte på plate alt i 1963, og ga året etter ut sin første soloplate, som fikk tittelen "By Myself".

KLIKK HER !

TUSEN SAKSOFONISTER PÅ DEN KINESISKE MUR !

The Nuclear Whales Saxophone Orchestra har planer om å samle 1000 saksofonister til å spille på muren nær Beijiing. Begivenheten skal forhåpentligvis finne sted i 2007 !

Stjerner hyller musikalkongen

Livet til musikalkongen framfor noen, Cole Porter, skal nå filmes. Noen av verdens mest kjente artister deltar. Les mer her......  (Dagbladet/Kultur/Musikk)


Klikk her for å gå til NRK - Jazz

Benny Carter er død
 
En av jazzens legender, altsaksofonisten Benny Carter, er død i en alder av 95 år.

Carter var en av de første svarte komponister og arrangører som greide å bryte ned raseskillet i amerikansk underholdningsindustri og for alvor fikk innpass i Hollywood. Samtidig beholdt han sitt ry som stilren jazzmusiker.

Siden den første sending fra det nyinnredede studio i Kr. Augusts gate den 5. august 1997, har Jazzradio’n nå allerede lagt over 5 års drift bak seg, tre timer pr dag til og med år 2000 og fire timer pr dag fra og med 2001. Lyttertallet har i perioden økt jevnt og trutt, og i følge den siste gallupundersøkelsen har radioen ca 60.000 lyttere pr uke og 80.000 pr måned, og dette er radiolyttere som hører på sendingen stort sett fra begynnelse til slutt. Slik ble 5 års jubileet feiret, klikk her......  (NRK MUSIKK Jazz)

Ikke akkurat jazz,men..........................

Iflg. NTB (22.07.02) var musikkhistoriens første konsert for mobiltelefoner klar for uroppførelse på festspillene i Cheltenham i det vestlige England med 30 "musikere". Komponisten bak verket, den britiske musikeren Simon Turner, hører til de mange som er grundig lei av å bli forstyrret av ringelyder fra mobiler overalt og til alle tider. Men i stedet for å ergre seg, bestemte han seg for å gjøre noe positivt ut av lydene !

Klikk her for å gå til NRK - Jazz

Klikk her for å gå til NRK - Jazz og Ramme

Armstrongs første kornett til salgs.

Iflg. NRK (08.11.01) har instrumentet jazzkongen lærte seg å spille på da han som gutt var på skolehjem i hjembyen New Orleans, havnet på det ærverdige auksjonshuset Sotheby's i London for å gå under hammeren der.
Kornetten tilhører den for lengst avdøde Peter Davies' etterlatenskaper. Han var Louis Armstrongs første spillelærer i 1913. Sotheby's regnet med å få ca. 1 million dollar for kornetten.

KLIKK HER !

LOUIS ARMSTRONG'S 100 ÅRSDAG VAR 4.AUGUST 2001 !

Lenge trodde man at Louis Armstrong ville vært 100 år ved tusenårsskiftet, men da fødselsattesten hans dukket opp for ikke så lenge var det ikke lenger tvil; gamle gode SATCHMO ble født 4 august 1901 i New Orleans, Lousiana !   

KLIKK HER !

100 millioner dollar satses på ett nytt jazzmuseum i Harlem på 125:e gate i New York ! 

KLIKK HER !

Jazzhistorie på nettet
19. oktober 2001 ble jazzbasen.no lansert. Nasjonalbiblioteket og Norsk Jazzarkiv står bak denne kunnskapsbasen for norsk jazzhistorie, med blant annet en database over norske innspillinger helt fra 1905 og frem til i dag. Jazzbasen rommer også biografier, historiske oversikter, fotografier, lydeksempler og diverse lenker på norsk og engelsk

Bare en liten kuriositet......
siden Lillestrøm Jazzklubb gjenoppstod !